En ny udfordring for studerende på Fashion Design og Fashion Styling på skolen i Milano.
“Vær dig selv, uanset hvad andre siger,” synger Sting i en velkendt sang. Og IB Kamara, som uden tvivl ville være enig, ville måske tilføje: “Vær ikke bange for at stå ved dine idéer, forsvare dem, træde ud af din komfortzone og omfavne alt – også kritik.”
Det var nogle af de råd, de studerende fik af deres mentor under en velbesøgt Front Row-samtale, hvor Kamara delte sin kreative filosofi med den overbevisning, der har gjort ham til en af de mest indflydelsesrige stemmer i dagens modeverden.
Som kreativ direktør for Off-White – og samtidig stylist og fotograf – bevæger Kamara sig med nysgerrighed mellem sine mange roller og opfinder hele tiden nye visuelle udtryk og sprog.
“Hvordan skifter du mellem de forskellige roller?” spørger en studerende. “Det er forskellige kunstneriske dimensioner,” svarer Kamara. “Som stylist har du ingen grænser – der er et uendeligt rum til at drømme. Men som designer skal du tage højde for tekniske detaljer og også det kommercielle. At balancere kreativitet og entreprenørskab kræver ægte talent,” siger han eftertænksomt.
“Og hvordan fører du arven videre efter en ikon som Virgil Abloh?” spørger en anden studerende. “Off-White er et unikt brand med meget stærke koder,” svarer Kamara. “Jeg forsøger at være tro mod Virgils vision, så jeg fokuserer ikke på trends. I stedet introducerer jeg hele tiden nye udtryk. Jeg er ikke bange for at tage chancer – og jeg opfordrer jer unge til at gøre det samme.”
Han kigger ud over de studerende: “Vi har alle noget at sige, og vi udtrykker det på forskellige måder. Det vigtige er ikke at gentage det, der allerede findes. Lad være med at hente inspiration fra magasiner. Skab noget nyt. Steven Meisel og Paolo Roversi har deres egne stilarter. Kopiér ikke – find din egen. At være kunstner handler om konstant søgen. Selv hvis noget fungerer, så finpuds det, udvikl det videre. I har hele internettet ved jeres fødder – det er en enorm kilde, hvor alle leder efter noget nyt. Hvis dit arbejde har noget originalt i sig, vil det blive bemærket.”
Samtalen blev modereret af Kacion Mayers, redaktionel chef på Dazed & Confused Magazine. Kamara talte åbent om sin barndom, som lærte ham, hvad krig betyder, om hvordan han kom til London som 16-årig, om de rejser, der konstant inspirerer ham, og om samarbejdet med store fotografer. “Dine rødder gør dig unik og speciel. For at kunne stå ved dit syn på verden, skal du vide, hvor du kommer fra og acceptere, hvem du er. Når det gælder smag, er der ikke noget rigtigt eller forkert – det er dig, der bestemmer. Den tanke har altid styret mit arbejde.”
Kunst, musik, bøger, rejser og hverdagsobservationer nærer hans kreativitet – en slags collage, der flyder gennem tankerne og bliver til udtryk i tøj og billeder. “Jeg er som en svamp. Jeg suger alt til mig. Jeg elsker det, jeg laver – det er fantastisk at kunne tænke på hvad som helst og så skabe det.”
“Har du nogensinde fået skriveblokering eller blankt-papir-syndrom?” spørger en studerende. “Hvis det sker – giv ikke op. Tag en pause, gå ud, se på verden omkring dig og kom så tilbage og fortsæt.”
For en, der samarbejder med teams over hele verden, er samarbejde afgørende: “Takket være internettet har vi adgang til hele verden – at opbygge netværk er essentielt, både for idéudvikling og synlighed. Jeg foretrækker at arbejde med lokale teams og håndværkere, der forstår landets traditioner bedre, end jeg selv gør.”
“Hvad forventer du af de studerende, der deltager i projekterne?” spørger en i publikum. “Nysgerrighed, evnen til at udvikle en idé på flere måder, uventet research og et friskt blik.”
Mentor Kamara vil evaluere de studerendes projekter i maj – konceptuelle moodboards og designforslag, som skal udmønte sig i et udvalg af 3 + 3 projekter. Disse bliver fotograferet og videreudviklet i løbet af forløbets sidste fase. I juni præsenteres de færdige designs i en mindre udstilling.